Beszélni kell róla...

A haspuffadás kínos, kellemetlen tüneteket és fájdalmat okozhat a mindennapokban. A probléma egyre több embert érint, ami elsősorban a nem megfelelő táplálkozási szokásoknak köszönhető.


A haspuffadás legfőbb oka, hogy az emésztés közben kialakult gázok nem tudnak akadálytalanul áthaladni a beleken, hanem felgyülemlenek, ezzel lassítva az emésztést, amely tovább fokozza a gázképződést. A lelassult emésztés következményeképpen lehetővé válik a salakanyagok lerakódása a bélfalra. Az így kialakult lerakódás egészségi kockázatot jelent.

A haspuffadás okai
A haspuffadás egyik leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód következtében kialakult csökkent bélmotilitás, amely fokozott gázképződéshez vezet.

A haspuffadás másik gyakori oka az, ha az elégtelen emésztés és felszívódás miatt jelentős mennyiségű emésztetlen táplálék marad a bélcsatornában, amelyet a bélbaktériumok lebontanak és az így anyagcseretermékként nagy mennyiségű bélgáz termelődik, aminek következtében haspuffadás alakul ki. Ez olykor veszélyes is lehet, mert nem ritka, hogy a rossz emésztés hátterében lisztérzékenység, hasnyálmirigy elégtelenség vagy laktóz intolerancia áll.

Általában akkor is haspuffadás alakul ki, amikor a vékonybél működése akadályozott, ez az állapot általában egy-egy korábbi műtét utáni szövődményként szokott kialakulni.

Egy súlyos, hosszú időn keresztül tartó székrekedés következtében is kialakulhat haspuffadás.

Az is előfordulhat, hogy a haspuffadás egy funkcionális elzáródás következtében alakul ki, amikor a gyomor és a belek izmai nem megfelelően működnek és nem képesek biztosítani teljes mértékben az emésztési folyamatokat.

A haspuffadás komoly szövődményekkel is járhat, ezért amikor haspuffadás tapasztalható, érdemes minél előbb orvoshoz fordulni és feltárni annak valós okát. Így a kialakult állapot az eredmények ismeretében megfelelően kezelhető.

Előfordulnak olyan esetek, amikor a haspuffadás mindössze egy-egy rossz szokás miatt alakul ki, amely a bélműködést és az emésztést károsan befolyásolja. Ezekben az esetekben érdemes tudatosan változtatni a rossz szokásokon, elkerülve ezzel a haspuffadás kellemetlen tüneteit és következményeit.

A rossz szokás legtöbb esetben a helytelen táplálkozás, a haspuffadás ebből alakul ki, a szövődmények pedig később jelentkeznek.

A túlságosan zsíros ételek fogyasztása sajnos elősegíti a túlzott gázképződést, és ebben az esetben a végeredmény erőteljes haspuffadás lehet.

Főként fiatalok esetében az sem ritka, hogy a haspuffadás oka a lenyelt levegő. Ilyen esetekben szinte mindig az állandó rágógumizás rossz szokása az ok, ami a levegő folyamatos nyelését eredményezi. A rágógumizás gyakoriságának csökkentésével a haspuffadás is megszüntethető.

A túlzott édességfogyasztás is egy rossz szokás, holott nagyon sok ember nehezen emészti meg a cukrokat, ami szintén lehet a haspuffadás oka. Ugyanez elmondható a keményítőről is, amely szintén nem könnyen emészthető. A túlzott édességfogyasztás szokása szintén a helytelen táplálkozási szokások közé tartozik, amelyen változtatni kell, még a szövődmények kialakulása előtt.

Arra is érdemes figyelmet fordítani, hogy nagyon sok zöldség cellulózt tartalmaz, amely emészthetetlen, ezért lehet a haspuffadás oka, de ez csupán átmeneti jellegű, ezért nem kell lemondani a zöldségfogyasztásról. A haspuffadás csak akkor jelent valódi problémát, ha állandósul, vagy túlságosan gyakorivá válik.

A haspuffadás kezelése
A haspuffadás ellen hatékony megoldás lehet a rostokban gazdag étrend, a rendszeres testmozgás, az táplálék alapos megrágása, valamint a tartós eredmény érdekében ajánlott a gyakori méregtelenítés.
Az immunrendszer működése 75%-ban a belekben történik, bár sokan erről nem vesznek tudomást. Az életet kevés erőfeszítéssel, haspuffadástól mentesen, jó egészséggel, megfelelő emésztéssel és közérzettel is lehet élni. Érdemes rendszeres időközönként egy alapos tisztító, méregtelenítő kúrát végezni.

Napjainkban nagyon sok módszer létezik, melyek révén könnyedén elvégezhető a méregtelenítés otthon. Sok esetben éppen a bőség zavara okozza a problémát, ezért az ember sokszor teljesen tanácstalan, hogy mely módszert válassza, melyik lesz az igazi, a leghatékonyabb méregtelenítés otthon.

A rengeteg módszer között nagyon sok olyan is található, mely révén ugyan a méregtelenítés otthon elvégezhető, de nagyon megterheli, megviseli a szervezetet. Legtöbbször ennek alapos oka van. A leggyakoribb, hogy kizárólag a méreganyagok eltávolítása kerül sorra, ám az emésztés helyreállítása, valamint a tápanyagok pótlása már nem képezi részét a módszernek. Ilyen esetekben az elért eredmény nem lesz hosszú életű, egyes esetekben hiánybetegségek is kialakulhatnak.

A méregtelenítés otthon használható módszerei közül azok a leghatékonyabbak, melyek magukban foglalják a béltisztítás folyamatát, a bélflóra egyensúlyának helyreállítását, a méreganyagok eltávolítását, valamint a hasznos tápanyagok pótlását. Amennyiben ezek közül bármelyik is hiányzik, a méregtelenítés nem lesz teljes, így is érheti el a kívánt hatást.

Jó tanácsokat találhatsz: Méregtelenítés
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...