Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenza szövődményei egytől egyig súlyos, életveszélyes betegségek, ezért már a korai tünetek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést.


Az influenza kezdeti tünetei elsősorban a
  • láz
  • hidegrázás
  • borzongás
  • rossz közérzet
  • fejfájás
  • izomfájdalom
Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között az egyik legjellemzőbb különbség, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtag-fájdalommal, ám rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés.

Kezelése
Vírusfertőzésről lévén szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Fontos a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal. Mai rohanó világunkban sajnos sokan nem pihenik ki az influenzát, ugyanakkor a betegség kezelésében kiemelten fontos a fentiek mellett az ágynyugalom.
Léteznek speciálisan az influenza vírus elleni gyógyszerek, melyeket megelőzés vagy kezelés céljára olyan, a szövődmények tekintetében erősen veszélyeztetett egyéneknek javasolnak, akiket nem lehet védőoltással megvédeni. A gyógyszer széles körben is alkalmazható terápiás céllal, de ennek jelentősége egy esetleges új, a védőoltásokban nem szereplő törzs keltette járványban lesz lényeges.
Az antibiotikumok felhasználásával kapcsolatban az egyik leggyakoribb probléma, hogy a korábbról megmaradt gyógyszerrel egy később jelentkező megbetegedést, például az influenzát próbálja meg valaki házilag kezelni. Ennek azonban csak a baktérium okozta szövődmények esetében van értelme, hiszen az influenza kórokozója vírus, az antibiotikumra nem reagál, sőt akár káros is lehet az indokolatlan antibiotikumhasználat

Az influenza szövődményei lehetnek felnőttek esetében:

bakteriális tüdőgyulladás, a krónikus hörghurut fellángolása, agyi keringészavar, szívinfarktus, toxikus sokk tünetegyüttes, agyhártya- és agyvelőgyulladás, veseelégtelenség, anyagcsere-betegségek (pl. cukorbetegség) egyensúlyának felborulása és kialakulhat még néhány ritkább, de szintén életveszélyes betegség is.

Szövődmények a gyermekek esetében:
a gennyes középfülgyulladás, asztma fellángolása, lázgörcs, vakbélgyulladás gyanúját keltő hasfájás, szív- és vázizom-gyulladás.
A krónikus betegek esetében influenzás megbetegedés esetén az alapbetegség állapotromlása jöhet létre. Egy súlyos és ijesztő szövődmény lehet a kettő és tizenhat év közötti gyerekeket érintő Reye-szindróma, ami néhány nap múlva jelentkező émelygéssel, hányingerrel jár, majd lecsökken a vércukorszint és neurológiai tünetek, görcsök és kóma is kialakulhat. A betegség összefüggésbe hozható az acetilszalicilsavval, ezért ennek adása gyerekeknél már nem ajánlott, és így a betegség is jelentősen visszaszorult.

Az influenzavírus kaput nyit a légutakat megbetegítő bakteriális kórokozók előtt, ezért fontos, hogy az influenza tüneteinek első jelentkezésekor vegyük komolyan a betegséget, és pihenjük ki!

Mutálódik a vírus
Az influenza járványos, erősen ragályos betegség, amely szövődményei révén számos halálos áldozatot is követel minden évben. A vírus szerkezetében folyamatosan létrejövő apró változások miatt, világszerte újra és újra járványokat okoz, és egy korábban átvészelt fertőzés nem véd hatékonyan a következőtől, emiatt évente kell új oltóanyagot előállítani. Az influenzavírus A típusa okozza a legkomolyabb panaszokkal és legsúlyosabb szövődményekkel járó világjárványokat. A B típus rendszerint enyhébb, regionális szinten jelentős járványokkal jelentkezik, míg a C típusú vírus jellemzően kevesebb megbetegedésért felelős. Valamennyi típuson belül számos mutációja létezik az influenzavírusnak.

Hogyan előzhetjük meg az influenzát?
Kiemelt fontosságú az évenkénti védőoltás, különösen igaz ez a kisgyermekek, idősek, krónikus betegek, sérült immunitásúak és környezetükben tevékenykedő emberek, illetve zsúfolt közösségekbe járók esetében. Ma már fél éves kortól adható influenza elleni oltóanyagok is rendelkezésre állnak.
Népességszinten nagyobb járvány csak úgy előzhető meg, ha a lakosság minél nagyobb hányada kapott influenza elleni védőoltást. A vírus ugyanis már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek az influenza tünetei.
Ha már járvány van, a betegeket igyekezzünk távol tartani a közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül köhögéssel, hanem nagymértékben tárgyak és kezeink közvetítésével terjed, emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás.

Forrás: WebBeteg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...