A pajzsmirigy-alulműködésről

A pajzsmirigy hormonjai az emberi szervezet majdnem minden anyagcsere-folyamatát befolyásolják, így a pajzsmirigy túl- vagy alulműködése számos, szerteágazó panaszt idézhet elő.


Pajzsmirigy-alulműködésben - hypothyreosis - a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/12075/pajzsmirigy-alulmukodes-es-tunetei
Pajzsmirigy-alulműködésben - hypothyreosis - a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

Részletek: http://www.webbeteg.hu/cikkek/endokrin/12075/pajzsmirigy-alulmukodes-es-tunetei
Pajzsmirigy-alulműködésben - hypothyreosis - a pajzsmirigy túl kevés pajzsmirigy hormont termel, vagy egyáltalán nem működik. A hormonok hiánya lassítja az anyagcsere-folyamatokat és csökkenti a teljesítőképességet, számos panaszt előidézve.

A pajzsmirigy-alulműködést az esetek nagy részében jódhiány okozza. Lehet ugyanakkor egy korábbi orvosi beavatkozás következménye is (a pajzsmirigy-túlműködés kezelésének következtében), de a hormontartalmú gyógyszerek is tartósan megzavarhatják a pajzsmirigy működését. A kiváltó ok ugyanakkor nagyon sokszor nem tisztázható, autoimmun folyamat eredményeként lép fel.

Mitől alakul ki
Krónikus gyulladás
A pajzsmirigy-alulműködés gyakran a pajzsmirigy krónikus gyulladásának következménye. Ebben a betegségben a szervezet a saját pajzsmirigyszövetével szemben termel ellenanyagot (autoimmun betegség). A folyamat oka még ismeretlen.

Kezelés következménye
Pajzsmirigyműtét is okozhat alulműködést, melyre például golyva (struma, pajzsmirigy-megnagyobbodás) vagy pajzsmirigydaganat esetén kerülhet sor. A pajzsmirigy teljes vagy részleges műtéti eltávolítását követően pajzsmirigyhormon-pótlás szükséges.

Jódhiány
A hormontermeléshez a pajzsmirigynek jódra van szüksége. Ha a táplálkozással túl kevés jódot juttat valaki a szervezetébe, akkor is kialakulhat a betegség. Ritka esetben a hipofízis (agyalapi mirigy) túl kevés pajzsmirigy stimuláló hormont (TSH) termel, így a pajzsmirigy nem kap utasítást a hormontermelésre.

Veleszületett pajzsmirigy-alulműködés
A pajzsmirigy hiányos fejlettségével járhat, de a hormon képzésének zavara vagy a jódtranszport hibája is okozhat veleszületett pajzsmirigy-alulműködést. A betegség bárkinél előfordulhat, ám az esetek döntő többségében nők körében jelentkezik, férfiaknál ritka. A veleszületett rendellenességen túl kamaszkorban, terhesség és szülés környékén vagy a változó kort követően gyakori.

Tünetei
A betegség a test valamennyi szervére hatással van. A panaszok sokszor lappangva jelennek meg, nem jellegzetesek, vagy csak a panaszok egy része jelentkezik, ezért gyakran az orvosok is nehezen ismerik fel.
Az érintettek teljesítőképessége romlik, koncentrációs képességük csökken, fáradtak, érzékenyek a hidegre és gyakran van székrekedésük.
Ezen panaszok mellett még golyva (struma, pajzsmirigy-megnagyobbodás) is kialakulhat náluk, ez azonban nem minden esetben jellemző tünet.
Idősebb nőknél gyakran "csak" a teljesítőképesség csökkenése, depresszió, fázékonyság jelentkezhet. A tüneteket gyakran összekeverik az öregedés jeleivel, így a betegséget gyakran nem ismerik fel. Csecsemőknél a testi és gyakran a szellemi fejlődés visszamaradása hívhatja fel a figyelmet a hormonhiányra.

Szükséges vizsgálatok
Mivel a hypothyreosis panaszai nem jellegzetesek, a diagnózis csak hormonvizsgálatok segítségével állítható fel.
A vérben a pajzsmirigy hormonok szintje pajzsmirigy-alulműködés esetén alacsony, azért a betegség diagnosztizálásának első lépése a vérvizsgálat. A vizsgálat során három hormon szintjét nézik. A pajzsmirigy által termelt tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) hormon szintje szoros összefüggésben van a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjével.
A pajzsmirigy-alulműködést igazolja, ha a T4 és a T3 hormonok szintje alacsonyabb a normálértéknél.
Elégtelen működésre utal ugyanakkor az is, ha a pajzsmirigy hormonok szintje normális, ám emelkedett a TSH hormonszint. Ennek oka, hogy ha a pajzsmirigy csak fokozott stimulálás mellett képes elegendő hormont termelni, az is a szerv funkciózavarára utal. Amennyiben pajzsmirigyzavart támasztanak alá a laborvizsgálatok, szükség lehet ultrahangvizsgálatra, radioaktív anyag segítségével végzett szcintigráfiára, antitestek vizsgálatára, esetleg szövettani mintavételre is.

Kezelése
A betegség gyógyszerekkel hatékonyan kezelhető, rendszerint ehhez egész életen át tartó mesterséges pajzsmirigy hormon (tiroxin) szedésére van szükség.
A terápiát rendszerint alacsony hormondózissal kezdik (25/50 mg), és addig emelik, míg el nem éri a kívánt hatást. A beállítás a TSH szint rendszeres ellenőrzésével történik, amennyiben a TSH normál tartományba kerül, azt jelzi, hogy megfelelő mennyiségű pajzsmirigy hormon található a szervezetben. A gyógyszereket reggel kell bevenni, éhgyomorra, az esti gyógyszerbevétel zavarhatja az alvást.
Ha beállították a gyógyszerszedést, elégséges az évenkénti kontroll. Ennek során ellenőrzés céljából vérvételre van szükség.

Lehetséges szövődmények
A pajzsmirigy-alulműködés hatékonyan gyógyítható, a jól beállított gyógyszeres kezelés mellett a betegek teljes életet élhetnek. Sem várható élettartamukat, sem teljesítőképességüket nem befolyásolja a betegség.
A megfelelő kezelés mellett a nők gyermeket is vállalhatnak. Kezeletlenül a hypothyreosis többek között a koleszterinszint megemelkedéséhez, érelmeszesedéshez és meddőséghez vezethet. Számos esetben fordul elő, hogy a magas koleszterinszint, érelmeszesedés, meddőség, depresszió gyanúja vagy diagnózisa esetén a háttérben kezeletlen pajzsmirigybetegségre derül fény.
Ha a betegség veleszületett formáját az orvos időben felismeri és kezeli, a gyermek normálisan fejlődik, megkésett terápiával már csak a testi növekedés visszamaradása orvosolható, az agykárosodás és a szellemi fejlődés zavarai sajnos nem.

Megelőzhető?
A pajzsmirigy-alulműködés leggyakoribb oka autoimmun betegség, amit nem lehet megelőzni.
Mivel a betegséget azonban gyakran a jódhiány okozza, ez ellen jódban gazdag táplálkozással lehet tenni: használj rendszeresen jódozott konyhasót és egyél sok halat! Sok halfaj gazdag természetes jódban.
Fontos, hogy autoimmun eredetű pajzsmirigyzavar esetén a fokozott jódbevitel tilos! Ha a pajzsmirigy-alulműködés jellegzetes tüneteit észleled magadon vagy gyermekeden, fordulj orvoshoz, hogy ha valóban baj van, időben megkezdhessék a megfelelő terápiát, és szükség esetén a hormonpótló kezelést!

Köszönjük a WebBeteg-nek.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...