Gyógyító magocska a konyhából

Mohamed próféta úgy tartotta, hogy mindenre jó, csak a halálra nem. Olaja miatt az emberek úgy tekintenek erre a növényre, mint egy csodaszerre. Nem csak számos betegséget gyógyít, de számos neve is van: Kerti Katicavirág, Szőrös Kandilla, Black Seed, fekete kömény, feketemag, Nigella Sativa, Hebbet Baraka.


Az utóbbi időben a tudomány alaposabban szemügyre vette ezt az apró fekete magot, és annak olaját. Több, mint száz gyógyító alkotóelemet találtak benne. Gyógyítja az allergiát, az ekcémát, a pikkelysömört, a rákot – bár manapság mindenről ezt mondják -, és a cukorbetegségen is javít.
Az orvosbiológiai irodalomban 1964 óta több, mint 450 lektorált tanulmány hivatkozik áldásos hatásaira.

A titka abban van, hogy komoly hatást gyakorol az immunrendszerre, igyekszik azt egyensúlyba hozni. Ezt a növényt több száz éve ismerik és használják.
A magokat már az ókori Elő-Ázsiában és Egyiptomban is ismerték. Zohary és Hopf szerint az N. sativa termesztésével kapcsolatos régészeti eredmények még hiányosak, de az biztos, hogy a magok előkerültek több ókori egyiptomi ásatásról, köztük Tutanhamon síremlékéből is. Bár pontos szerepe az egyiptomi kultúrában nem ismert, azt tudjuk, hogy a fáraóval együtt eltemetett tárgyakat úgy választották ki, hogy segítségére legyenek a túlvilágon.

Hatóanyaga zsíros olaj, melyet linolsav és az olajsav gliceridjei alkotnak, és illóolaj. Kétszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag.

A fekete magnak erős görcsoldó hatása van, emiatt – megfigyelések alapján – a mag vizes kivonata alkalmas az epilepsziás rohamok mennyiségének csökkentésére. Két hónapos kúra esetén, ha naponta 100-200 mg fekete mag kivonatot fogyasztunk, csökkenti a magas vérnyomást.

Csak kiegészítő kezelésként ajánlják, így mindenképpen rá kell kérdezni az orvosnál, mielőtt kúrába kezdenénk.

A fekete magot fogyaszthatjuk fűszerként, teaként, olajként. Külsőleg ecsetelőként használhatjuk, vagy épp inhalálhatunk vele.



A tea elkészítése: két kávéskanálnyi őrölt magot leforrázunk fél liter vízzel, és tíz percig állni hagyjuk. Mint minden gyógytea esetében, ízesítés nélkül érdemes fogyasztani, napi két-három csésze az a mennyiség, ami optimális.



Inhalálás: egy maréknyi őrölt magot egy liter vízzel leforrázunk, és letakarva tíz percet állni hagyjuk. Napjában többször lehet inhalálni.

A fekete magról a további nagyon speciális egészségügyi előnyöket mutatták ki:

2. típusú cukorbetegség esetén: két gramm fekete mag naponta szedve, csökkent reggeli glükózszinthez, csökkent inzulin rezisztenciához, fokozott béta-sejt-funkcióhoz és csökkent glikozilált hemoglobin (HbA1c) mennyiséghez vezetett.

Helicobacter pylori fertőzés esetén: a feketemag klinikailag hasznos anti-H. pylori tevékenysége hasonló a H. pylori ellen egyébként használt hármas eradikációs terápiához.

Epilepszia: a feketemagokról hagyományosan ismert görcsoldó tulajdonságuk is. Egy 2007-es, epilepsziás gyermekeket vizsgáló tanulmány úgy találta, hogy a feketemagok vizes kivonata jelentősen csökkentette a rohamok erősségét.

Magas vérnyomás: vérnyomás-csökkentő hatást érhetünk el enyhe hipertónia esetén amennyiben 100 és 200 mg feketemag kivonatot fogyasztunk naponta kétszer, 2 hónapig.

Asztma: a feketemagban lévő timokinon: az egyik fő aktív összetevő, magasabb rendű hatóanyag állati modellben bizonyítottan jobb, mint a flutikazon hatóanyagú asztma gyógyszerek.

Akkut tonsillopharyngitis: többnyire vírusos eredetű mandula és garatgyulladás (pl. torokfájás) esetén a feketemag kapszula szignifikánsan enyhíti a torokfájdalmat, és csökkenti a fájdalomcsillapítók szükségességét.

Vegyifegyver támadás esetén: egy randomizált, placebo-kontrollált humán vizsgálatban a vegyi fegyverek által megsérült betegekről úgy találták, hogy a feketemag forralt vizes kivonata javította légzésfunkciós vizsgálataik eredményeit, csökkentette a légúti tüneteket: a mellkasi zihálást és a szükséges gyógyszeres kezelést.

Vastagbélrák: sejtes tanulmányok azt találták, hogy a feketemag kivonat felülmúlja a kemoágens 5 fluoruracil hatását, mégpedig sokkal magasabb biztonsági profillal. Állatokon végzett kutatások megállapították, hogy a feketemagolaj jelentős inhibitor vastagbélrák kialakulása ellen patkányoknál, megfigyelhető mellékhatás nélkül.

MRSA: klinikai izolátumokban a feketemag antibakteriális aktivitását mérték a meticillin rezisztens Staphylococcus aureus baktérium ellen.

Opiát függőség: a tanulmány 35 opiát-függő embert vizsgált, akiknél egy hosszú távú kezelés hatékonynak bizonyult opioid függőségük legyőzésében.

 Felhasználtuk, köszönjük: Bien.hu és HölgyLiget
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...