Korunk népbetegsége

Az időjárás változásait sokan előre megérzik. Gyakran a frontmentes napokon is fáj a fejünk, álmosabbak, ingerlékenyek vagyunk. Az iskolákban pedig a pedagógusok a megmondhatói, hogy a gyerekek is érzékenyen reagálnak az átvonuló frontokra. A frontérzékenység korunk népbetegsége.


A gyerekek és az idősebb emberek érzékenyebben reagálnak a frontokra, a nagy légköri változásokra. Ennek az oka, hogy a gyerekek még tanulják az alkalmazkodási folyamatot, az idősek elfáradt szervezete pedig már lassabban reagál. Az egyének érzékenysége - amit természetesen több tényező is befolyásol, mint például a genetikai adottság, vagy a meglévő betegségek, pillanatnyi lelki állapot - különböző mértékű lehet.

Akik eleget mozognak és egészségesen táplálkoznak, kevésbé érzik meg a légköri hatásokat, szervezetük rugalmasabban reagál a változásokra.

De mit tehet az, akinek már szinte elviselhetetlen tüneteket okoznak a frontok, az időjárási helyzetek?
A helyes életmód, a megfelelő táplálkozás enyhíthet a kínzó panaszokon.
Fontos alapelv, hogy mindenkor a lakhelyünknek és az évszaknak megfelelő élelmiszereket fogyasszuk. Már ezzel is sokat tehetünk a szervezetünk kiegyensúlyozott működéséért. A megfelelő minőségű ételek fogyasztásával könnyebben átvészeljük a változásokat. Táplálékunk tartalmazzon cinket, magnéziumot, szelént, E-vitamint és minél többet a B-vitamin-csoportból. Ha harmóniában élünk a természettel, akkor a megfelelő vitamin és ásványi anyagok bekerülnek a szervezetbe, és elkerülhetők a hiányállapotból származó tünetek.

Természetes módszerekkel sokat segíthetünk a megelőzésben, kezelésben.
Fejfájás esetén jó hatású a borsmenta- vagy eukaliptuszolaj a halánték környékén a bőrbe dörzsölve.
Álmatlanságra a levendulatea vagy illóolaja levegőben párologtatva, fürdővízbe csepegtetve.
Levertségre, fáradtságra: frissítő hatású a hideg-meleg vizes váltott zuhany, a friss levegő, a test átmozgatása. A zöld tea kiválóan élénkít.
Célszerű számot vetni az életmódunkkal is. Törekedjünk a nyugodtabb, kiegyensúlyozott életre, legyünk türelmesebbek. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés valamint a napi szinten végzett rendszeres testmozgás.

A harmónia visszaállításához tisztában kell lennünk a környezetünk jelenlegi és várható állapotával, annak ránk gyakorolt hatásaival, a kellemetlen és káros hatások kiküszöbölési - de legalábbis csillapítási - lehetőségeivel. Időnként a tényekkel való szembenézés még akkor is hasznos lehet, ha nem tehetünk ellene semmit.

Köszönjük a tanácsokat: HáziPatika 
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...