Mi is az a "rota"?

A fertőzés akár napi tíz-tizenötszöri híg, vizes hasmenést, emellett hányást, lázat is okoz. (Hasmenésről egyébként akkor beszélünk, ha a széklet a megszokottnál hígabb, nem áll össze, illetve ha napi háromszor, vagy annál többször jelentkezik.)


Emberről-emberre átragadhat, akár cseppfertőzéssel, akár a légutakon keresztül is. Amennyiben zárt közösségekben (pl.: iskolák, óvodák, kórházak) ütné fel a fejét a vírus, nagyon hamar fertőz.

A kiszáradást eredményező rotavírus főleg a 6-24 hónapos csecsemőkre, kisbabákra nézve jelent különös veszélyt, mivel az újszülöttek szervezete roppant nehezen viseli a folyadék elvesztését, továbbá annak pótlása nehezebben biztosítható. Idős korban hasonlóan komoly problémákat jelenthet. Egészséges gyermekek és felnőttek is elkaphatják, ám ilyen korban már ritkán kell számolni a kiszáradás veszélyével.

Ez a betegség csecsemőkorban súlyos, mivel ekkor akár kiszáradáshoz is vezethet, de előbb-utóbb biztosan érinti szinte valamennyi gyereket. A vírus felnőtteket is megfertőzhet, de rájuk nézve nem életveszélyes. Komoly problémát a rotavírus inkább csak a károsodott immunrendszerű felnőtteknél okozhat, vagy azoknál, akik nem képesek az elvesztett folyadékot pótolni.

Szerencsés esetben a rotavírus okozta hasmenés 2-3 nap után megszűnik, de van, hogy a fertőzés 4-5 napig is panaszokat okoz. Öt napnál hosszabb ideig azonban nagyon ritkán szokott fennállni ez a helyzet.

Ha az egyéves kor alatti gyerekeknek híg, vizes székletük van, de nem hánynak, akkor otthon is lehet őket ápolgatni. A lényeg, hogy a kicsiket lassan, fokozatosan, kortyonként kell itatni, a megszokott folyadékmennyiség legalább kétszeresével, úgy, hogy vizeletük is legyen. Ha a csecsemő szopik, akkor továbbra is szoptatni kell, ha pedig nem, akkor nem kell diétáztatni. A tej helyett kaphat sós-cukros teát, de etetni mindenképpen kell; az nem megengedhető, hogy a kicsi fél-egy napnál hosszabb ideig csak folyadékot kapjon. A megfelelő folyadékpótlás mellett figyelni kell arra, hogy a szükséges só és cukorbevitel is biztosított legyen. Ebben a hozzátáplálás mellett segíthetnek a patikában kapható rehidráló porok és oldatok is. Ezeknek az a lényege, hogy a föloldásukkal elkészített italban megfelelő legyen a só és a cukor aránya. A kezelés módja idősebb korban is ugyanez.

Ha a kicsiknek nincs vizeletük, vagy csak nagyon kevés, akkor kórházba kell menni. Ugyanez a helyzet akkor is, ha a súlyos hasmenéshez hányás társul. Ilyenkor azért van szükség kórházi ellátásra, mert fennáll a kiszáradás veszélye, azt biztosan megelőzni pedig csak kórházban, infúziós kezeléssel lehet. Ez utóbbival nem csak a folyadékpótlást oldják meg, hanem a megfelelő só- és cukorbevitelről is gondoskodnak. A betegek antibiotikumot nem kapnak, mivel vírusos fertőzésről van szó.

Nagyobb gyerekeknél és felnőtteknél kórházi ellátásra szinte sosincs szükség, esetükben a probléma megfelelő folyadékpótlás mellett otthon is hamar rendeződik.

A rotavírus okozta hasmenéstől az egyéves kor alatti gyerekek könnyen kiszáradhatnak. Ha ennek lehetősége felmerül, a kicsinek azonnal kórházba kell kerülnie, mert ebbe a szövődménybe akár bele is halhat. Kiszáradásra az utal, ha a gyerek bágyadttá válik, aluszékony lesz. Ugyancsak jelzésértékű, ha a vizelete kevesebb lesz vagy egyáltalán nincs. Árulkodhat az is, ha a kicsi kutacsa (a csecsemő koponyájának puha alkotórésze a koponyavarratok találkozóhelyén) besüpped, szeme aláárkolttá válik, beesik.

A betegség megelőzését a higiéniás szabályok betartása segítheti. Ezek közül a legfontosabb az, hogy a kézmosásra az érintettek mindig figyeljenek oda. A megelőzés érdekében érdemes probiotikumokat fogyasztani, azok ugyanis segítenek elkerülni a fertőzéseket, illetve ha mégis megbetegednek a gyerekek, akkor könnyebben és gyorsabban gyógyulhatnak meg. A fertőzés megelőzhető védőoltással is, ami szájon keresztül adható.

A rotavírus-fertőzéssel szemben hosszan tartó védettség nem alakul ki, a fertőzést az érintettek akár többször is elkaphatják. Egyedül az mondható el, hogy az újabb fertőzés lefolyása már rendszerint enyhébb. Maga a védőoltás sem jelent életre szóló védelmet, csak nagyjából öt évig előzhető meg vele a megbetegedés.

Köszönjük a segítséget HáziPatika
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...