"Csontritkulás-menü"

A csontritkulást legjobb megelőzni, de ha már kialakult, kezelni, karbantartani a gyógyszereken kívül legjobban a helyes életmóddal, okos táplálkozással lehet.


Az egészséges csonttömeg megtartásához megfelelő mennyiségű kalciumot, fehérjét, vitaminokat tartalmazó étrend szükséges. A táplálkozási szakemberek és a reumatológusok egyetértenek abban, hogy ajánlatos a tej és tejtermékek beépítése az étrendbe, mivel magas a kalciumtartalmuk, és az ezekben megtalálható D-vitamin és tejcukor elősegíti a kalcium beépülését. Számos zöldségfélében, gyümölcsben is találhatunk a gazdag vitamintartalom mellett kalciumot is, bár ezeknek a hasznosulása nem a legjobb, hiszen például a sóskában, parajban megtalálható oxálsav csökkentheti a kalcium beépülését a szervezetbe. Kerülendő az alkohol és a túlzottan sózott, tartósított élelmiszerek, a foszforban gazdag (általában szénsavas) üdítőitalok, húsipari termékek fogyasztása.

Egy jó kis komplett menü a csontritkulás "kezeléséhez", megelőzéséhez:

Sajtleves
Kezdődjön az ebéd egy jó levessel! Nem csak igen tartalmas, finom, hanem könnyen fogyasztható még rágási, nyelési nehézségekkel küzdő időseknek, betegeknek is, jól emészthető, és a napi folyadékbevitelhez is szerencsésen járul hozzá.
A benne lévő sajt, tejföl a csontritkulásban szenvedők napi kalciumszükségletének egyharmadát fedezi (504 mg).

Hozzávalók:
    1-1,3 l víz v. erőleves
    20 dkg trappista sajt + 10-10 dkg bármilyen más sajt, esetleg füstölt v. krémsajt,
    4 evőkanál liszt,
    5 dkg margarin,
    1 dl tej,
    2 dl tejföl,
    1 erőleves kocka,
    tálaláshoz zsemlekocka
    só, fekete bors, fehér bors
Elkészítés 
Besamell-mártást készítek. (A margarint felforrósítom egy kb. 1,5 literes edényben, hozzáadunk 2 ek. lisztet, a rántáshoz hasonlóan kicsit összepirítom, majd felöntöm a tejjel.)
Az erőlevessel (vagy vízzel és leveskockával) felengedem, a fűszereket is hozzáadom.
Közben a sajtokat lereszelem és a tejföllel és a megmaradt 2 ek. liszttel elkevergetem.
Ha felforrt a levesalap, belekeverem a sajtot, addig forralom, amíg be nem sűrűsödik, a sajt el nem olvad. Tálaláskor pirított zsemlekockával szórom meg.

 Gombás-sajtos pulykamell
A csirkét-pulykát, általában a sovány, könnyebb húsféléket, szárnyasokat csak ajánlani lehet a csontritkulással küszködőknek, és az idősebbeknek is. Ha a vaj helyett margarint használ valaki, spórolhat a kalóriákon is, úgy akár fogyókúra részeként is fogyasztható ez a finomság.


Hozzávalók:
    1 kg pulykamell
    30 dkg gomba
    15 dkg óvári sajt
    5 dkg vaj
    só, őrölt bors
Elkészítés
A felszeletelt pulykamellet sóval, őrölt borssal fűszerezem és 3dkg vajon szép pirosra sütöm.
Közben egy tűzálló tálban a maradék vajon megpárolom a szeletekre vágott gombát. Sóval és őrölt borssal fűszerezem, majd hozzáadom a pulykamellet, tetejét befedem a vékony szeletekre vágott sajttal.
Forró sütőbe tolva addig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad.

Túró Rudi muffin
A túró magas kalciumtartalmánál fogva erősíti a csontokat, csontritkulás megelőzésére kifejezetten ajánlott, más tejtermékek fogyasztásával együtt.




Hozzávalók:
    5 dkg csoki
    3 tojás
    3 ek méz
    1 ek barna cukor
    5 dkg teljes kiőrlésű liszt
    7,5 dkg vaj
    1 csomag vaníliás cukor
    2 teáskanál sütőpor
    3 evőkanál tej
    25 dkg túró
    1 ek méz
    zsírszegény tejföl
Elkészítés
A csokit összetöröm és összekeverem a liszttel és a sütőporral.
Egy másik tálban a tojások sárgáját habosra keverem a cukorral és a puha vajjal.
Összekeverem a túrót a mézzel, tejföllel, de ne legyen túl folyós. Ezt a masszát is belekeverem a tésztába, tejjel lazítom egy kicsit, mehet bele a vaníliás cukor is.
A tojásfehérjékből csipetnyi sóval kemény habot verek, és egy részét először erőteljes fakanálmozdulatokkal, durván belekeverem a tésztába, majd a többit csak nagyon óvatos, laza mozdulatokkal. Mehet bele a sütőporos, csokis liszt.
Az egész masszát belekanalazom a kivajazott muffin-sütőbe, és 30 perc alatt (175 fokon, gázsütőn 4-es fokozat) megsütöm.

A tippek egy részét a HáziPatika -tól kaptuk.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...