Hogyan ápold? Rattan, nád, bambusz

Újra nagy divat, így egyre több helyen találkozhatunk a kertekben, teraszokon is rattan-, bambusz-, vízijácint, vagy nyers nádbútorokkal.


Egy ilyen szép bútort általában nem egy évre vásárolunk. Ha azt szeretnénk, hogy hosszú ideig megőrizzék a szépségüket, ezeket a bútorokat is ápolni kell. Ám nem mindegy, hogy hogyan.

Első lépésként porszívózd ki, amennyire lehetséges a hajlatok, fonások között részeket is.
Aztán enyhén szappanos vízzel töröld le, ahol szükséges, kefével súrold meg kicsit. Adhatsz a szappanos vízhez kis szalmiákszeszt is.
A lakkozott bútorokhoz és a nádazott székekhez elegendő a szappanos oldat.
A lesüppedt ülőfelületeket forró vizes átkeféléssel egyszerűen ki tudod simítani.
Csiszolópapírt ne használj a tisztításhoz, mert az durva sérülést okoz a nádbútor felületén, ami nehezen vagy egyáltalán nem javítható ki.
Ellenállóbbak lesznek a bútorok, ha évente egyszer sós vízzel átkeféled őket.
A fonott bútorok színe kivilágosodik, ha átdörzsölöd őket egy félbevágott citrommal.

Az alapos lemosás után kezdheted a szárítást. Ez tovább fog tartani, mint egy fabútor esetében, akár egy egész napig is eltarthat. Ha van kéznél hajszárító és gyorsítani akarsz, vesd be nyugodtan! Ám ne száríts őket a tűző napon, mert gyorsan kifakulnak.

Az előző évben keletkezett különböző sérülések helyreállítása nagyon fontos, ezzel is megnöveled a bútor élettartamát. Mind az illeszkedéseknél, mind látható felületen lehetnek kihúzódott, megtört szálak. Ezek friss szálakkal és pár szerszámmal (nádhúzóval, kárpitos eszközökkel) egyszerűen kijavíthatóak.


Végül jöhet a festés, ami megvéd a további károktól. Ehhez használj vízzel hígítható vékony-lazúrt, ami elérhető színtelen formában.
A színes lazúrokat, azért nem javaslom, mert a fonott szerkezetet nem lehet tökéletesen lefesteni.
És egyébként is, a legszebb a természetes alapszíne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...