A szénanáthában szenvedő betegek általában nem fogyaszthatnak bizonyos ételeket és italokat, az úgynevezett keresztallergia miatt. Ez azt a folyamatot jelenti, mikor az allergiás reakciót kiváltó anyagokat (allergének) más, kémiailag hasonló szerkezetű anyagok képesek helyettesíteni.
A pollenallergiában szenvedők legyenek óvatosak bizonyos élelmiszerekkel. Mások megfelelő mennyiségben viszont akár hasznosak is lehetnek, rendszeres fogyasztásuk segít, hogy elviselhető mederben tartsuk az allergiát.
A keresztallergia különösen a következő esetekben gyakori:
- nyírfapollen-allergia: panaszokat okozhat az alma, szilva, cseresznye, meggy, dió és szója fogyasztása
- fűallergia: gabonafélék, hüvelyesek
- gyomnövény-allergia: sárgarépa, zeller, kamilla, zöldpaprika, paradicsom, articsóka, uborka, fokhagyma és különböző fűszerek.
Egyes vitaminok és ásványi anyagok is képesek a szénanátha tüneteinek enyhítésére, mert megerősítik a nyálkahártyát, megakadályozzák a hisztamin vérkeringésbe kerülését, sőt, a felesleges hisztamin lebontását is.
A legfontosabb anyagok a diétában:
- B6-vitamin: zabpehely és barna rizs
- C-vitamin: piros paprika, narancs és káposzta
- magnézium: búzakorpa, napraforgómag és dió
- kalcium: joghurt, camembert-sajt és szója
- szelén: szezámmag, brazil dió és kókusz
- mangán: zabpehely, búzakorpa, rizs és mogyoró
- cink: osztriga, marhahús, lencse és teljes kiőrlésű kenyér.
Kávét csak keveset igyon aki szénanáthás, az alkoholról pedig a legjobb, ha a betegség idejére teljesen lemond, mert csak hisztamint szabadít fel a szervezetben, a tünetek pedig súlyosbodnak. A fekete tea ugyancsak nem ajánlott, és a grapefruit-lével is csínján kell bánni.
A szénanátha ellen vitaminokban gazdag, friss és változatos étrenddel védekezzünk, ami csak kisebb mértékben tartalmaz cukrot, halat, húst, tojást és tejet.
Sokan úgy gondolják, hogy a problémát leegyszerűsíthetik úgy, hogy a sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó vegetáriánus étrendre térnek át. Ez azonban nem jó megoldás, mert sok zöldség és gyümölcs okoz keresztallergiát a hisztamintartalma miatt.
Az étrend változtatás előtt ezért nem árt orvossal is konzultálni.