Ehetem - nem ehetem...

Világszerte sok (és egyre több) embert érint a "szénanátha-szezon", amikor a levegőben lévő pollen allergiás reakciókat okoz.


A szénanáthában szenvedő betegek általában nem fogyaszthatnak bizonyos ételeket és italokat, az úgynevezett keresztallergia miatt. Ez azt a folyamatot jelenti, mikor az allergiás reakciót kiváltó anyagokat (allergének) más, kémiailag hasonló szerkezetű anyagok képesek helyettesíteni.

A pollenallergiában szenvedők legyenek óvatosak bizonyos élelmiszerekkel. Mások megfelelő mennyiségben viszont akár hasznosak is lehetnek, rendszeres fogyasztásuk segít, hogy elviselhető mederben tartsuk az allergiát.

A keresztallergia különösen a következő esetekben gyakori:
  • nyírfapollen-allergia: panaszokat okozhat az alma, szilva, cseresznye, meggy, dió és szója fogyasztása 
  • fűallergia: gabonafélék, hüvelyesek
  • gyomnövény-allergia: sárgarépa, zeller, kamilla, zöldpaprika, paradicsom, articsóka, uborka, fokhagyma és különböző fűszerek.
A szénanátha tulajdonképpen nem más, mint az immunrendszer túlzott reakciója az allergiát okozó pollenfehérjére. A szervezet hisztamint szabadít fel, ami végül kiváltja a tüneteket. Ezért javasolt az úgynevezett hisztamin-diéta, ami csak mértékkel engedi fogyasztani az olyan késztermékeket, mint az érett sajtok, a hüvelyesek, a paradicsom, a búzából készült termékek, a csokoládé,az ecet, vagy a füstölt hús.

Egyes vitaminok és ásványi anyagok is képesek a szénanátha tüneteinek enyhítésére, mert megerősítik a nyálkahártyát, megakadályozzák a hisztamin vérkeringésbe kerülését, sőt, a felesleges hisztamin lebontását is.

A legfontosabb anyagok a diétában:
  • B6-vitamin: zabpehely és barna rizs
  • C-vitamin: piros paprika, narancs és káposzta
  • magnézium: búzakorpa, napraforgómag és dió
  • kalcium: joghurt, camembert-sajt és szója
  • szelén: szezámmag, brazil dió és kókusz
  • mangán: zabpehely, búzakorpa, rizs és mogyoró
  • cink: osztriga, marhahús, lencse és teljes kiőrlésű kenyér.
Ugyancsak sokat segítenek a szénanátha ellen az olyan élelmiszerek, melyek tartalmaznak gyulladás gátló antioxidánsokat és omega-3 zsírsavakat. Ebben sokat segít a sok gyümölcsöt, zöldséget, halat és olívaolajat tartalmazó mediterrán konyha.

Kávét csak keveset igyon aki szénanáthás, az alkoholról pedig a legjobb, ha a betegség idejére teljesen lemond, mert csak hisztamint szabadít fel a szervezetben, a tünetek pedig súlyosbodnak. A fekete tea ugyancsak nem ajánlott, és a grapefruit-lével is csínján kell bánni.
A szénanátha ellen vitaminokban gazdag, friss és változatos étrenddel védekezzünk, ami csak kisebb mértékben tartalmaz cukrot, halat, húst, tojást és tejet.

Sokan úgy gondolják, hogy a problémát leegyszerűsíthetik úgy, hogy a sok friss zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó vegetáriánus étrendre térnek át. Ez azonban nem jó megoldás, mert sok zöldség és gyümölcs okoz keresztallergiát a hisztamintartalma miatt.

Az étrend változtatás előtt ezért nem árt orvossal is konzultálni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...