A nyári gyümölcsökből rengetegféle pitét készíthetsz. A tetejére kerülhet málna, eper, meggy, cseresznye, áfonya, de akármelyikük vegyesen is. Újabb és újabb süti-csodákat "gyárthatsz" a krémek és a gyümölcsök különböző variációjával.
Illusztráció |
Nálunk ez a kedvenc;
Málnás-vaníliás pite
Hozzávalók
A tésztához
22 dkg liszt
15 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
2 db tojássárga
reszelt citromhéj
A krémhez
10 dkg vaj
4 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding (főzős)
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
30 dkg málna
Elkészítése:
A lisztet összemorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tojássárgát, a cukrot, és a reszelt citromhéjat. Az egészet jól összegyúrom. Ha szükséges, egy kevés vizet öntök hozzá.
Letakarva, vagy fóliába csomagolva pihentetem a hűtőben legalább fél órát, majd lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtom. Kivajazok, liszttel megszórok egy kerek pite- vagy tortaformát. Úgy teszem bele a tésztát, hogy két-három centis pereme is legyen.
Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt megsütöm.
Málnás-vaníliás pite
Hozzávalók
A tésztához
22 dkg liszt
15 dkg puha vaj
8 dkg porcukor
2 db tojássárga
reszelt citromhéj
A krémhez
10 dkg vaj
4 dl tej
3-4 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás puding (főzős)
1 csomag vaníliás cukor
A tetejére
30 dkg málna
Elkészítése:
A lisztet összemorzsolom a vajjal. Hozzáadom a tojássárgát, a cukrot, és a reszelt citromhéjat. Az egészet jól összegyúrom. Ha szükséges, egy kevés vizet öntök hozzá.
Letakarva, vagy fóliába csomagolva pihentetem a hűtőben legalább fél órát, majd lisztezett deszkán kör alakúra kinyújtom. Kivajazok, liszttel megszórok egy kerek pite- vagy tortaformát. Úgy teszem bele a tésztát, hogy két-három centis pereme is legyen.
Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt megsütöm.
Közben elkészítem a krémet. A tejet elkeverem a pudingporral, a vaníliás cukorral és a cukorral, majd lassú tűzön, folyamatosan kevergetve főzöm sűrűre. (Bár őszintén megmondom, olykor az egészet 10 perc alatt megfőzöm a mikróban, sokkal gyorsabb. Olykor kiveszem, habverővel megkevergetem.) Ha langyosra hűlt, adom hozzá a vajat is, jól kikeverem. Már hidegen öntöm a kihűlt tésztára, majd a tetejét jó sűrűn kirakom a málnával.
Jó lenne legalább két órát állnia a hűtőben, ami nálunk gyakran nem megy.
A tetejét tejszínhabbal vagy fagyival díszítheted.
Jó lenne legalább két órát állnia a hűtőben, ami nálunk gyakran nem megy.
A tetejét tejszínhabbal vagy fagyival díszítheted.
Próbáld ki, nem ördöngösség elkészíteni, és biztos, hogy hatalmas sikered lesz vele!