A vitaminok igencsak illékony, sérülékeny elemek, melyek hő, fény hatására könnyen lebomlanak. Ezért a vitaminok fogyasztásának hatékony, és nem mellesleg kellemes módja, ha gyümölcs- vagy zöldségleveket készítünk. A tápanyagok tökéletesen megmaradnak a frissen facsart levekben, ám nagyon fontos, hogy mindig frissen készítve fogyasszuk őket.
Vitaminszükségletünk nem mindig azonos, vannak helyzetek, amelyekben egy-egy vitamin, nyomelem fogyasztásának kiemelt szerepe van.
Fogyókúra idején nagy kincs az ananász. Csökkenti az édesség utáni vágyat, miközben száz grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz. Legértékesebb anyaga a bromélia nevű enzim, mely fontos szerepet játszik a zsírégetésben is. Ne konzervet használjunk, abban ugyanis már nincs bromélia!
Zsírégető turmix
Hozzávalók:
1 grapefruit
1/4 ananász
3 dl víz
Facsarjuk ki a grapefruit levét, az ananászt vágjuk kisebb darabokra. Tegyük turmixgépbe, öntsük hozzá a grapefruit levét és a víz egy részét, turmixoljuk össze, és a végén hígítsuk vízzel, ha szükséges.
Sok C-vitamin, folsav, réz, kálium és kalcium található ebben a pompás, keserédes italban. Kiváló immunerősítő a fáradt, vitaminhiányos szervezetnek is.
Fogyókúrás turmix
Hozzávalók:
1/4 ananász
1 kávéskanál friss gyömbér
1 dl frissen facsart narancslé
1 csipet fahéj
1 kiskanál apróra vágott citromfűlevél
Szeleteljük fel a megtisztított ananászt, adjuk hozzá a lereszelt gyömbért, a fahéjat és a citromfüvet, és öntsük hozzá a narancslevet. Alaposan turmixoljuk össze.
Az ital gazdag folsavban, C-vitaminban, jelentősebb mennyiségű kálium, réz és kalcium található benne. Méregtelenítő hatása erős, ezért tisztítókúrákhoz is ajánlott!
Köszönjük a tanácsokat: Vital.hu