Csodás barackos pite

Bár a neve "őszi", a fajtától függően már a nyár közepétől érik. Isteni, zamatos, ami szerintem a legfinomabb nyersen, amikor még a könyöködön is a baracklé folyik...

Illusztráció

Most mégis egy nagyon finom, gyorsan elkészíthető, egyszerű sütit ajánlok, az Őszibarackos pitét.

Hozzávalók:
  •      50 dkg őszibarack
  •      12 dkg  cukor
  •      10 dkg puha vaj vagy margarin
  •        3 db tojás
  •      22 dkg liszt
  •        1/2 csomag sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna.
  •      + margarin és liszt a forma kikenéséhez
      
Elkészítés:
  • Robotgépben a vajat (margarint) a cukorral habosra keverem.
  • Egyenként hozzáadom a tojássárgákat.
  • Kisebb részletekben belekeverem a sütőporral (szódabikarbónával) összeszitált lisztet. Ne ijedj meg, hogy kicsit sűrű a tészta, ha gondolod, önts bele egy kanál olajat, hogy könnyíts a robotgép dolgán.
  • Óvatosan beleforgatom a tojásfehérjék felvert kemény habját. Ezt 2-3 három részletben teszem, a könnyebbség kedvéért.
  • Kivajazott-lisztezett, piteformába simítom a tésztát.
  • A barackokat forrásban lévő vízbe dobom egy-két percre, leszűröm, így nagyon egyszerű lehúzni a héjukat.
  • A barackokat negyedekbe vágom, kimagozom és szépen kirakom a tésztát a gyümölccsel.
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 -35 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e).
  • A tepsiben hagyom kihűlni.

Ez a mennyiség a kerek, piteformába való mennyiség. Megsütheted tepsiben is, akkor a tepsi méretének megfelelően emeld a hozzávalók mennyiségét (általában 30%-kal, egy 20x30 cm-es tepsihez). Ha ilyenkor csak félbevágod a barackokat, és szép sorban rakod a massza tetejére, kockákra vágva a süteményt minden szeletre jut egy-egy barack.

Tipp:
Ha szeretitek, sütés előtt kis fahéjjal meghintheted a tetejét.
Tulajdonképpen bármilyen idénygyümölccsel elkészítheted.
Sütés előtt szórhatsz a tetejére mandulaforgácsot, összetört diót is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...