Illusztráció |
Most mégis egy nagyon finom, gyorsan elkészíthető, egyszerű sütit ajánlok, az Őszibarackos pitét.
Hozzávalók:
- 50 dkg őszibarack
- 12 dkg cukor
- 10 dkg puha vaj vagy margarin
- 3 db tojás
- 22 dkg liszt
- 1/2 csomag sütőpor vagy 1 teáskanál szódabikarbóna.
- + margarin és liszt a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- Robotgépben a vajat (margarint) a cukorral habosra keverem.
- Egyenként hozzáadom a tojássárgákat.
- Kisebb részletekben belekeverem a sütőporral (szódabikarbónával) összeszitált lisztet. Ne ijedj meg, hogy kicsit sűrű a tészta, ha gondolod, önts bele egy kanál olajat, hogy könnyíts a robotgép dolgán.
- Óvatosan beleforgatom a tojásfehérjék felvert kemény habját. Ezt 2-3 három részletben teszem, a könnyebbség kedvéért.
- Kivajazott-lisztezett, piteformába simítom a tésztát.
- A barackokat forrásban lévő vízbe dobom egy-két percre, leszűröm, így nagyon egyszerű lehúzni a héjukat.
- A barackokat negyedekbe vágom, kimagozom és szépen kirakom a tésztát a gyümölccsel.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 -35 perc alatt megsütöm (tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is megsült-e).
- A tepsiben hagyom kihűlni.
Ez a mennyiség a kerek, piteformába való mennyiség. Megsütheted tepsiben is, akkor a tepsi méretének megfelelően emeld a hozzávalók mennyiségét (általában 30%-kal, egy 20x30 cm-es tepsihez). Ha ilyenkor csak félbevágod a barackokat, és szép sorban rakod a massza tetejére, kockákra vágva a süteményt minden szeletre jut egy-egy barack.
Tipp:
Ha szeretitek, sütés előtt kis fahéjjal meghintheted a tetejét.
Tulajdonképpen bármilyen idénygyümölccsel elkészítheted.
Sütés előtt szórhatsz a tetejére mandulaforgácsot, összetört diót is.