Csökkenti az izomlázat
A Journal of Agricultural Food and Chemistry nevű szaklap tanulmánya szerint, ha edzés előtt görögdinnye levet fogyasztunk, csökkenti a pulzusszámot és megelőzi az izomláz kialakulását. Ennek oka pedig az, hogy a görögdinnye gazdag az L-citrullin nevű aminosavban, melyet a szervezet L-argininná alakít, ez pedig javítja a vérkeringést és jót tesz az ereknek.
A tanulmányban hét férfi vett részt, akik fél liter természetes görögdinnye levet kaptak, valamint citrullinnel dúsított gyümölcslevet mielőtt edzeni mentek. A természetes görögdinnyelé ugyanolyan hatékony volt, mint az aminosavval dúsított gyümölcslé. A kutatók azonban rámutattak, hogy a dinnyéből könnyebben felveszik a bélsejtek a citrullint, mint a dúsított italokból.
Segít a szív egészségének megőrzésében
A menopauzát megelőző időszakban, ha hat hétig görögdinnye kivonatot fogyaszt a nő, javulhat a szív- és érrendszer egészsége. Mindezek mellett enyhítheti a túlsúlyosok magas vérnyomását, amit egy 2012-es tanulmány is bizonyított.
Természetes potencianövelőként is működik
A dinnye, citrullintartalma miatt potencianövelőként is hatékony, de csak akkor, ha igen sokat esznek belőle. Azonban ezt mégsem ajánljuk, mivel a túl sok görögdinnye vízhajtó hatású, ezért sokkal többet kell tőle vécére járni. Maga a citrullin egyébként jót tesz az ereknek, és a szervezet enzimjeivel kölcsönhatásba lépve az értágító hatású aminosavat, arginint hoz létre. A legtöbb potencianövelő is hasonló elven működik.
Magas vitamin- és tápanyagtartalma mellett kalóriaszegény
Habár a görögdinnye 90 százaléka víz, mégis fedezi, a napi A-és C-vitamin szükséglet egyharmadát, valamint a káliumszükséglet 9 százalékát. Ez az érték nagyjából 300 grammnyi mennyiségre igaz. Mindemellett egy szelet dinnye mindössze 29 kalóriát tartalmaz, valamint 100 g gyümölcs közel 1 mg vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, kimutatható mennyiségű cinket, és nem kevés szelént raktároz magában.
A rák elleni küzdelemben is segíthet
A görögdinnye remek likopinforrás, amely gyorsan köti meg a káros szabad gyököket, azaz hatékony antioxidáns. A káros szabad gyökök elősegítik a rák, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. A dinnye nem csupán likopintartalma miatt hatékony rákmegelőző, hiszen magas vitamin- és ásványianyag-tartalma hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez.
Dinnyéből édesség - furcsán hangzik az ötlet, vagy inkább bizarr?
Előbb olvasd el receptet!
És a dinnye mindig jól jön a melegben: több mint 90 százaléka egyszerűen víz, ezért telít, s bár édes, viszonylag kalóriaszegény.
Dinnye vaníliás-karamellás krémmel
Hozzávalók
5 dl tej
1 vaníliarúd
1 fahéjrúd
6 tojás
12,5 dkg cukor
3 teáskanál étkezési keményítő
1 kg dinnye (sárga vagy görög, de akár vegyesen)
2 evőkanál konyak
1 csomag vaníliás cukor
mentalevél a díszítéshez
Elkészítés
A tejet kitöltöm egy tálba. A vaníliarudat felhasítom és kikaparom a belsejét. A vaníliarudat, a belsejét és a fahéjrudat beleteszem a tejbe, és lassan főzni kezdem. Négy tojást felütök, elválasztom a fehérjét a sárgájától. A maradék két tojást összekeverem a tojássárgákkal, hozzáadok 5 dkg cukrot, és egy tálban krémesre keverem.
A vaníliarudat és a fahéjat kiveszem a tejből. A tejet lassú kavarás mellett a tojásos masszához adom.
A tálat forró vízbe teszem, belekeverem az étkezési keményítőt, és kb. 10 perc alatt sűrű krémmé verem a masszát.
A krémet tűzálló tálkákba töltöm és lehűtöm.
Legalább egy órát álljon a hűtőben.
A dinnyét kimagozom és fölszeletelem. A konyakot elkeverem a vaníliás cukorral, és a dinnyedarabokra locsolom. A maradék cukrot a tálkákban lévő krémre szórom, és a grillfokozatra állított sütőben aranybarnára karamellizálom.
A krémet együtt kínálom a dinnyével, mentalevéllel díszítve.
Próbáld ki, isteni!