Szobanövény a légfrissítő

A rossz hír, hogy a környezetünk levegője mérgeket tartalmaz, a jó azonban az, hogy ezek eltávolíthatóak.


A Wall Street Jurnal egyik írása szerint "... egyre több kutatási adat mutatja, hogy a növények csökkenthetik a cigarettafüstből, festékekből, bútorokból, építőanyagokból vagy más forrásokból származó porrészecskék és egyéb szennyeződések mennyiségét."
Az irodahelyiségek cserepes növényei mérséklik a dolgozók fáradékonyságát, idegfeszültségét, csillapítják a köhögést, a fejfájást, sőt a torok- és bőrszárazságot is.
A levéldísznövények hasznosabbak a virágosaknál, ugyanis a nagy lombfelület termeli a több oxigént.

Néhány növény, amit akár az íróasztalodra, akár nagyobb térbe elhelyezhetsz;



Sansaveria
(Sansevieria trifasciat), a hosszú, penge formájú levelei miatt nevezik "Anyósnyelv"-nek is. Szívós növény, jól tűri a fényszegény környezetet és a rendszertelen öntözést. Ideális azoknak is, akik nem szeretnek kertészkedni.


Zöldike
(Chlorophytom), a Csüngő csokorinda is könnyen tartható, gondozást alig igényel. Ámpolnában kimondottan jól érzi magát.
Vigyázat; macskákra mérgező!






Szeldelt szobapáfrány
(Newphrolepis exaltata) Hosszú páfránylevelei jól megvilágított, de nem tűző napra helyezett állványon vagy függőkosárban a legmutatósabbak.







Szobafikusz
(Ficus elastica) Évekig kibírja zárt helyen, ha a tűző naptól és a hűvös huzattól óvják. Az öntözés mellett a leveleit is permetezni kell. Kétévente ajánlatos átültetni.





Nyíllevél
(Syngonium podophyllum) is kedvelt szobanövény, nyílhegyre emlékeztető formájú levélzetével díszít.
Azon túl, hogy mutatós növény,  előnyös tulajdonságai, hogy a félárnyékot is jól bírják, emiatt árnyékosabb helyen is bátran tarthatók. További pozitív tulajdonsága, hogy a levegőben lévő káros anyagok közül a formaldehid mennyiségét is csökkenti, tehát remek légtisztító szobanövény is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...