A fagylalt alapjában véve nem egészségtelen eledel: ha az alapja tejtermék és gyümölcs, és nincs benne sok cukor és zsír, akkor akár egészséges desszert is lehet. Finomak és jó választásnak bizonyulhatnak a sorbet-féleségek, a vizes-gyümölcsös, jeges édességek is. Aki diétázik vagy odafigyel az egészséges életmódra, az a legjobban akkor jár, ha ezeket részesíti előnyben a sok tejszínnel készült, tehát zsírban gazdag, cukros, illetve a különféle öntetekkel, csokoládémázzal megbolondított, kalóriadús fagyik helyett.
"Fagyidiéta" hét napra
Étrendünkben természetesen nem a fagylalté a főszerep, hiszen aki csak fagylalton élve próbálna lefogyni, komoly hiánybetegségeknek (és a leadott kilók gyors visszatértének) tenné ki magát. Ám a kiegyensúlyozott, fogyasztó étrendbe gond nélkül belefér napi 1-2 gombóc a jeges finomságokból.
Fontos az is, hogy a fagylaltot építsük be az étrendünkbe: ne pluszban elfogyasztott "nasiként" tekintsünk rá, hanem legyen ez maga az uzsonna vagy az ebéd után járó desszert.
1. nap
Reggeli: egy pohár narancslé, cukormentes müzli sovány tejjel, egy csésze zöld tea.
Tízórai: egy őszibarack
Ebéd: vegyes saláta sovány baromfisonkával és egy teljes kiőrlésű zsemlével, 2 gombóc gyümölcs-sorbet
Uzsonna: egy pohár sovány, natúr joghurt
Vacsora: roston sült halfilé barna rizzsel, nagy adag zöldsalátával.
2. nap
Reggeli: egy csésze cukormentes tejeskávé sovány tejjel, két szelet teljes kiőrlésű kenyérből készült pirítós, egy-egy kiskanál diabetikus lekvárral.
Tízórai: egy marék szőlő
Ebéd: teljes kiőrlésű tészta tonhalas-paradicsomos öntettel, fagylaltkehely két gombóc tejes fagylaltból és sok gyümölcsből (tejszínhab és öntetek nélkül)
Uzsonna: egy doboz sovány, natúr joghurt idénygyümölccsel
Vacsora: roston sült pulykamellszelet zöldfűszerekkel, héjában főtt burgonyával és nyers salátával.
3. nap
Reggeli: egy pohár narancslé, egy teljes kiőrlésű zsemle egy szelet sovány sajttal, egy csésze zöld tea cukor
nélkül.
Ebéd: sonkás omlett két tojásból, sovány sonkával, egy teljes kiőrlésű zsemle, vegyes saláta.
Uzsonna: egy marék málna.
Vacsora: egy szelet pizza Margherita (paradicsomos szósszal és sovány sajttal), egy gombóc gyümölcs-sorbet.
4. nap
Reggeli: egy doboz sovány, natúr joghurt, két szelet teljes kiőrlésű kétszersült, egy csésze cukormentes tejeskávé sovány tejjel.
Tízórai: egy gombóc gyümölcsfagylalt.
Ebéd: teljes kiőrlésű tészta zöldséges-paradicsomos öntettel, gyümölcssaláta (tejszínhab és cukor nélkül).
Uzsonna: gyümölcsturmix sovány tejből és idénygyümölcsökből.
Vacsora: párolt halszelet párolt zöldségekkel, egy gombóc gyümölcsfagylalt sok gyümölccsel tálalva.
5. nap
Reggeli: egy pohár grapefruitlé, cukormentes müzli sovány, natúr joghurttal, egy csésze gyümölcstea.
Tízórai: őszibarack.
Ebéd: csirkesaláta (vegyes saláta csirkemellcsíkokkal és sovány sajttal), két gombóc tejes fagylalt sok
gyümölccsel.
Uzsonna: egy teljes kiőrlésű zsemle egy szelet sovány sonkával, nyers zöldségekkel.
Vacsora: sovány marhaszelet roston, barna rizzsel és paradicsomsalátával.
6. nap
Reggeli: egy pohár narancslé, egy teljes kiőrlésű zsemle egy szelet sovány baromfisonkával, egy csésze tea cukor nélkül.
Tízórai: sovány, natúr joghurt idénygyümölcsökkel.
Ebéd: roston sült pulykamellszelet grillezett zöldségekkel, két gombóc gyümölcssörbet.
Uzsonna: egy marék ribizli.
Vacsora: roston sült halszelet vegyes salátával, őszibarack.
7. nap
Reggeli: egy pohár grapefruitlé, cukormentes müzli sovány tejjel, egy csésze zöld tea cukor nélkül.
Tízórai: egy marék szőlő.
Ebéd: teljes kiőrlésű tészta baromfisonkás-paradicsomos szósszal, két gombóc gyümölcsfagylalt.
Uzsonna: egy doboz sovány natúr joghurt
Vacsora: zöldségleves, vegyes saláta sovány baromfisonkával és sajttal, gyümölcssaláta.
Ahhoz, hogy eldöntsük, milyen fagylaltot, és ebből hány gombócot engedhetünk meg magunknak, érdemes kicsit áttekinteni a kínálatot:
A tejjégkrémek tejalapú alapanyagokból (teljes tej, fölözött tej, sűrített tej, tejszín, vaj, stb). készülnek, emellett cukor, aromák és adalékanyagok találhatók bennük. A tejes jégkrémekben a fentiek mellett némi víz is van. A gyümölcs-jégkrémekben legalább 5 százaléknyi (citrusfélék esetén 2 százaléknyi) gyümölcstartalomnak kell lennie, emellett kerülhet beléjük víz, cukor, keményítő, aromák, adalékanyagok, illetve esetenként tej- és tejalapú alapanyagok (ez utóbbi esetben tejes gyümölcsjégkrémről beszélünk). A sorbetek olyan gyümölcsjégkrémek, amelyben nincs hozzáadott zsiradék, gyümölcstartalmuk viszont legalább 25 százalék. A vizes jégkrémekben viszont egyáltalán nincs gyümölcs, csak víz, cukor, aromák, adalék- és zamatosító anyagok. A fermentált (erjesztett) tejterméket tartalmazó jégkrémekben legalább 10 százaléknyi joghurtot, túrót vagy egyéb hasonló tejterméket találunk.
Az egyre szélesebb választékban a diabetikus és a light termékeket is megtaláljuk. - Oda kell figyelnünk arra, mit is jelentenek az egyes elnevezések - figyelmeztet dietetikus szakértőnk. - A diabetikus jégkrémekben általában a vércukorszintet lassabban emelő fruktóz, azaz gyümölcscukor, szorbit vagy energiamentes édesítőszer található. Ha ilyet választunk, több dolgot is érdemes tudnunk: például azt, hogy a diabetikus termék nem kalóriamentes, zsírban például nagyon is gazdag lehet. A másik, amivel jó, ha tisztában vagyunk, hogy az édesítőszerek egy része, például a szorbit, vagy a manapság nagyon divatos nyírfacukor nagyobb mennyiségben hasmenést idézhet elő az arra érzékenyeknél. A cukorbetegeknek pedig természetesen a fruktózzal és szorbittal készült termékeket is bele kell számolniuk a napi szénhidrátadagjukba.
A light elnevezésű jégkrémekből sem ehetünk annyit, amennyit csak a kedvünk tartja: - Az ilyen csökkentett energiatartalmú termékeknek a hasonló kategóriájú élelmiszerekhez képest kevesebb lehet a zsírtartalmuk, a cukortartalmuk, esetleg mindkettő. A hozzáadott cukrot nem tartalmazó finomságokban is lehet a gyümölcsökből, a tejtermékekből származó cukor. Vagyis az elnevezés helyett inkább az energiatartalmat érdemes szem előtt tartani, és mértékletesen ízlelgetni a jeges édességeket.
Csak mértékkel!
Aki nagyon szereti a fagylaltot, ám ügyel az alakjára, az otthon is készíthet joghurtból, sovány tejből, esetleg vízből és gyümölcsből fagyit: a legjobb eredményt a masszát folyamatosan keverő fagylaltgéppel érhetjük el, de az is megteszi, ha fagyasztás közben időről időre átkeverjük a hűlő krémet. Ilyenkor jobb, ha az édesítéshez cukor helyett mézet, természetes eredetű édesítőszert, vagy egyéb cukorhelyettesítőt, például nyírfacukrot használunk.
Ha a gyári fagylaltot kedveljük, inkább a gyümölcsöseket, illetve a zsír- és cukorszegény termékeket (pl. vizes jégkrém, gyümölcsjégkrém, sorbet) részesítsük előnyben, és ezeket is mértékletesen élvezzük: Napi két gombóc éppen elegendő a fagyiból. Ne kérjünk a fagyinkhoz öntetet, tejszínhabot, édes tölcsért és egyéb kiegészítőket, viszont élvezzük ki nyugodtan az ízeket, ahelyett, hogy lelkiismeret-furdalástól gyötörve behabzsolnánk a gombócot. Ha kelyhet szeretnénk készíteni a fagylaltból, tegyünk mellé sok gyümölcsöt.
Tudtad?
- A kínaiak már ötezer éve is készítettek édességet hóból, tejből, gyümölcsléből és fűszerekből.
- A görögök és rómaiak is kedvelték, Hippokratész egyenesen orvosságként ajánlotta.
- A világ első nyilvános fagyizója 1672-ben, Párizsban nyílt meg. Az 1700-as évek végén Franciaországban már nyolcvanféle fagylalt és sörbet közül válogathattak az édesszájúak.
- Magyarországon a 18. században terjedt el a fagylalt, Erzsébet királyné, azaz Sisi is nagy fagylaltkedvelőnek számított, kedvence az ibolyafagylalt volt.