Bőr-, és körömgomba - kezelni kell!

Ahhoz, hogy a gombák szaporodjanak és jól érezzék magukat, táplálék, meleg és nedvesség kell.
Ez nem csak a kalapos-, hanem a bőrgombák esetében is igaz.


Ideális "gombatenyésztő" területeknek a kevésbé szellőző hajlatok, a hónalj, a lágyék, a lábujjak köze, nőknél az emlő alatti rész. Az érintett terület begyullad, berepedezik, vörössé válik, viszket és nedvedzhet is.
A körömgomba hátterében több gombafajta is állhat.
A leggyakoribb a fonalas gomba, amely a köröm végétől terjed, a körmöket megvastagítja, sárgítja. A sarjadzó gomba hasonlóképpen néz ki, de a másik irányból - vagyis a körömágy felől - támad, míg a penészgomba az egész körömnek barnás-szürkés árnyalatot kölcsönöz.
Más gombafajták a szarurétegek között, a körömben élnek. A köröm elszíneződik, megvastagszik, eldeformálódik.
A lábon lévő torzult köröm nehezítheti a járást, olykor még a cipőviselést is. Ráadásul a körömágy károsodása miatt romlik a későbbi körömképződés is.
 

Kezelése:
  • Az ecetről tudjuk, hogy nem csak saláták ízesítésére, hanem ezer más dologra is remek. A bőrgombát is jól kezelheted, ha egy lavór meleg vízhez fél dl 20%-os ecetet öntesz, és abban áztatod a lábadat. Fontos, hogy előtte reszeld meg kicsit a gombás köröm fertőzött felületét, hogy minél inkább be tudjon hatolni az ecet, hogy elérd áldásos hatását. A vízbe tehetsz egy kanál tengeri sót is. Nem csak a gombák, hanem lábizzadás ellen is hatásos.
  • A fokhagyma is igen erős gombaölő hatással bír. Összetört fokhagymával dörzsöld be a lábkörmödet és a köröm melletti részeket. Dobj bele néhány összezúzott fokhagymagerezdet forró lábfürdőbe is, és áztathatod benne a lábadat 20-25 percig. Az erős foghagyma-illatot szódabikarbónával semlegesítheted.
  • Na, és itt a szódabikarbóna; szinte lehetetlen összegyűjteni, hány egészségügyi probléma kezelésében segíthet. A körömgomba ellen is hatékony megoldást nyújthat. Készíts 2-3 kanál és kis víz keverékéből kenhető pépet. Kend be vele a fertőzött területeket. Gézzel, vattával beburkolva hagyd hatni 10-15 percig. Oldj fel három evőkanál szódabikarbónát egy lavór vízben, és áztasd benne a lábadat 20 percen át.
  • Teafaolaj, mely az egyik leggyakrabban használt antibiotikus hatású illóolaj. Számos áldásos hatása mellett remek a körömgomba kezelésére is. Egy fültisztító pálcikára, és naponta akár többször is (de legalább kétszer) kend át vele a fertőzött területet. Juttass belőle a köröm alá is. Türelem kell hozzá és kitartás, de az egyik leghatékonyabb a körömgomba kezelésére. A gyógyulás után is javasolt legalább hetente egyszer teafaolajos lábfürdőt venni.
  • Ha nem szereted a teafaolaj jellegzetes illatát, próbáld ki a levendula illóolajat. Az eljárás megegyezik a teafaolajnál leírtakkal.
  • A grapefruit magjából kinyert kesernyés olaj minden gyógyszertárban és bioboltban kapható. A grapefruit-magcsepp nem csupán immunerősítésre használható, hanem gombás fertőzések ellen, külsőleg is. Naponta kétszer töröld át a körmeidet átnevesített vattapamaccsal, amíg meg nem szűnnek a panaszok. Gyógyulás után pedig a megelőzés érdekében hetente legalább egyszer.
  • Gomba elleni hatóanyagokat tartalmazó krémek, hintőporok spray-k egész tárházát találhatod. Jelentős részük orvosi rendelvény nélkül kapható a gyógyszertárakban. Sajnos, ezeket a készítményeknek igen borsos árun kínálják.
  • Súlyos, visszatérő fertőzések esetén orvos által felírt tablettát kell szedni, több hónapon át.
 A gombák makacs lények, a fertőzés hajlamos a kiújulásra.

Csökkenthető a kiújulás kockázata:
  • Fürdés után alaposan törülközz meg, különösen figyel a hajlatokra, a lábujjak közötti részekre.
  • Viselj jó minőségű pamutzoknit, amiben szellőzik a lábad.
  • Ne hordj szűk harisnyanadrágot és cipőt.
  • Ruhád, alsóneműd is nedvszívó anyagból készüljön.
  • Legyen a családban is mindenkinek külön törülközője, és ne használjátok egymásét.
  • Lábgomba esetén ne csak a lábadat, hanem a zoknijaidat és a cipőidet is kezeld gombaölő szerekkel.
  • Meglepő, de a körömgomba kézen való előfordulását főleg a műkörmök segítik elő, ahol szintén a klíma megfelelő a gomba szaporodásához, tehát ha lehet, ne csináltass műkörmöket.
  • Mosogatáskor (ha tudsz - én pl. nem szeretem) használj gumikesztyűt.

A speciális étrend (akármit is mondanak természetgyógyászok) sajnos, bizonyítottan nem használ. Egyes betegségek, így elsősorban a cukorbetegség is hajlamosítanak az akár visszatérő gombás fertőzésekre.

Feltétlenül javasolt visszatérő fertőzések esetén az orvosi kivizsgálás!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...