Lopakodó gyilkosok 1. - a HPV

A 15-25 éves, nemi életet élő nők majdnem kétharmada fertőzött lehet HPV-vel, mutatták ki 1155 nő adatai alapján a Semmelweis Egyetem II. Nőgyógyászati Klinikáján, 2007. óta működő HPV-Centrum munkatársai.
A fertőzés idősebb korban is gyakori, összességében a nők közel 80%-át érintheti.

A HPV-vírus

A HPV betűszó, Humán Papillóma Vírust jelent. Ez a vírus felelős az összes emberi daganat 6,7 %-ért, ezen belül a méhnyakrákok 99,7%-ért. Ma a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő kórokozó. Több, mint 130 típusa ismert, ebből kb 40 képes betegséget okozni a nemi szerveken.
A HPV testi kontaktus útján terjed. A fertőzés alapvető feltétele a bőr vagy a nyálkahártya sérülése. Legkedvezőbb feltételt a vírus terjedéséhez a szexuális együttlét alkalmával keletkező mikro vagy makro sérülések adnak. Az egészséges immunrendszer az esetek többségében felismeri a fertőzést és megelőzi a betegség kialakulását. Legyengült immunrendszer esetén (stressz, dohányzás, krónikus betegségek, egyéb infekciók), azonban a vírus tartósan a sejtekben maradhat, és betegséget okoz.

A magas rizikójú („high risk”) csoportba tartozó Humán Papillóma vírusok daganatos elváltozásokat képesek elindítani. Ezért a „high risk” HPV-fertőzéseket komolyan kell venni. Szexuális együttlét alkalmával mikro vagy a makro nyálkahártya sérüléseken keresztül a vírus megfertőzi a bazális sejtréteget. Ezután évekig képes nyugalmi állapotban, azaz elváltozást nem okozva a sejtekben tartósan élni. Az egészséges immunrendszer képes megsemmisíteni a vírussal fertőzött sejteket, így megakadályozni a betegség kialakulását. Tartós fertőzés és gyenge immun-állapot esetén viszont a vírus örökítőanyaga, DNS-e beépülhet a gazdasejt DNS-ébe. Ez a folyamat indítja el a sejtek rákos átalakulását. Ennek nincsenek látható vagy érezhető tünetei. Nőgyógyászati rákszűrésen derülhet fény az elváltozásra és annak stádiumára. A szövettani lelet, és HPV-teszt eredményétől függ a kezelési javaslat. Magas rizikójú HPV-fertőzés esetén az orvos által előírt, féléves tablettás immunerősítő kezelés ajánlott. HSIL/P3 citológiai lelet esetén a kóros szövetrészt kis-műtéttel el kell távolítani.

A körültekintő szexuális élet (monogám kapcsolat, óvszer használata) mellett a HPV-fertőzést a leghatékonyabban még a nemi élet elkezdése előtt beadott védőoltással lehet megelőzni. Nem szabad megfeledkezni az évenként nőgyógyászati szűrésről sem.

Tünetei
A humán papilloma vírus voltaképpen nem egyetlen kórokozó, hanem vírusok egész családja, amelyek csak a hámsejtek magjában képesek szaporodni. Eddig több mint 130 típusát azonosították, melyeket számokkal jelöltek meg attól függően, mikor azonosították az adott típust. Mindre jellemző, hogy hámszövettel borított szerveket támadnak meg, és csak emberekben okoznak fertőzést.

HPV fertőzés tünettana igen változatos, sőt gyakran teljesen tünetmentes. A tüneteket a fertőzést okozó vírus típusa és a fertőzés kialakulásának helye határozza meg. Kedvező körülmények között a szervezet a HPV fertőzést 9-24 hónap alatt legtöbbször legyőzi. Kóros elváltozást az azonos típussal való hosszú időn át tartó fertőzés okozhat.

HPV fertőzés elsősorban szexuális érintkezéssel terjed, de más fertőződési utak is ismertek: terjeszthetik fertőzött használati tárgyak, és szülés közben a fertőzött anya is átadhatja a vírust újszülöttjének, ami laryngealis papillomatosist, illetve a nemi szervek és a végbélnyílás környékén megjelenő elváltozásokat okozhat. A laryngealis papillomatosis általában 2-3 éves kor körül jelenik meg, és rekedtséget, esetenként nehézlégzést okozhat.

Megjelenési formái
Vírusos szemölcs; A papilloma jóindulatú laphám daganatot jelent, mely többnyire az ujjakon, a kézháton jelenik meg 2-5 mm átmérőjű szurkált, tagolt felszínű, tömött tapintatú, fájdalmatlan csomók formájában. Verruca vulgaris kialakulhat a talpon is, ilyenkor a bőr mélyebb rétegei felé nő, járáskor nagy fájdalmat okozva.
A HPV más típusai a hüvelyben, a méhszájon, a szeméremajkakon, a húgycsőben és a végbélnyíláson szaporodnak. A nemi szervi régióban többféle megjelenési forma ismert.

Gyulladás; Jellegtelen (aspecifikus) gyulladás. Ilyenkor az érintett régiókban, a szeméremtesten, végbélen felmaródás látható, a hüvelyből jellegtelen híg, enyhén gennyes folyás ürül.

Kondilóma; A végbélnyílás körül és a nemi szerveken előforduló vírusszemölcsöket kondilómának hívjuk.
A vírus fertőzés következményeként karfiolszerű növedékek, szemölcsök alakulnak ki. A fertőzés idejét nehéz meghatározni (1-8 hónap lehet, akár hosszú ideig is rejtett maradhat). A látható kondilómákat minden esetben kezelni kell, mert folyamatosan növekednek és terjeszkednek.

Rákmegelőző állapot; Az intraepiteliális neoplázia (CIN = cervikális intraepiteliális neoplázia) a méhnyakrák legkezdetlegesebb, csak a hámra kiterjedő formája.

Tudtad?
Amennyiben partnerünk HPV-hordozó, már az első szexuális együttlét alkalmával meg lehet fertőződni. A partnerek magas száma azonban a statisztikai adatok szerint emeli a rizikót, és minden 5. kapcsolat után várható egy vírusinfekció.
A HPV-fertőzés spontán gyógyulhat, vagy szervezetünkben sokáig elbújva lappanghat. Egy közelmúltban megjelent tanulmány szerint (Trottier H. és munkatársai) a szexuális élet kezdetén a magas rizikójú HPV-fertőzés átlagosan 3-4 év múlva vezethet szövettani elváltozáshoz.

A dohányzás 3x-os rizikót jelent a hosszan tartó HPV-fertőzésre. Mindenkinek javasolt évente egyszer a nőgyógyászati rákszűrés. Dohányzóknak, gyakori partner-váltóknak mindenképp!

Ha nem az önmegtartóztatást választod, akkor az egyik legjobb védekezés a méhnyaki HPV- fertőzéssel (és minden szexuálisan terjedő betegséggel) szemben a gumi-óvszer használata, a szexuális aktus kezdetétől a végéig. Sajnos a külső nemi szerveken lévő szemölcsös fertőzéssel szemben nem véd ez sem.

A méhnyakrákos szövetekből 99,7%-ban kimutatható valamelyik magas rizikójú humán papillóma vírus. A HPV-fertőzésnek ezért fontos szerepet tulajdonítunk a méhnyakrák kialakulásában. Negatív HPV-teszt a rizikót minimálisra csökkenti.

Az első szexuális aktus után három évvel javasolt az első rákszűrés. Utána évente egyszer! A HPV-fertőzés még nem jelent betegséget. Erre választ csak a rákszűrés (=citológia) eredménye adhat. Ha régen voltál nőgyógyásznál (több, mint 3 éve), minél korábban jelentkezz be vizsgálatra! A méhnyakrák megelőzhető rendszeres nőgyógyászati szűrésekkel!

Az aktív szexuális életet élő nők 80%-a esik át HPV-fertőzésen élete folyamán. A HPV okozta méhnyakrák Magyarországon a 3. leggyakoribb daganat a nők körében. A férfiak 64%-a vírushordozó, betegség náluk csak ritkán alakul ki, azonban szexuális együttlét alkalmával fertőznek.
Mindkét nem esetében a partnerek számával arányosan nő az esély a HPV-fertőzésre. A dohányzás, a folyamatos stressz az immunrendszert legyengíti, így a fertőzés állandósulhat, majd kialakulhat a rákmegelőző állapot, kezelés hiányában pedig a daganatos betegség. A rendszeres, évenkénti szűrővizsgálatokkal a méhnyakrák megelőzhető! A HPV-Centrum teljeskörű felvilágosítást és ellátást nyújt a HPV-fertőzéssel kapcsolatban.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...