Ilyenkor nyáron, szeretnénk "menteni" a sanyarúbb téli hónapokra a nyár isteni gyümölcseiből. Befőttet, lekvárt teszünk el, esetleg bepakoljuk a fagyasztót.
Most egy olyan eltevési módot ajánlok, amivel bizonyára nagy meglepetést tudsz a téli, gyümölcsszegény hónapokban a családnak szerezni.
Hozzávalók:
750 g sovány túró
1/8 liter tej
1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
1 cs. vaníliás cukor
2 tojás
2 evőkanál citromlé
reszelt citromhéj
50 g mazsola
1-2 kanál liszt
125 g cukor
500 g cseresznye
kis vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Megmosom és kimagozom a cseresznyét, és amennyire lehet, leszárítom.
Egy 24 cm tortaformát kivajazok.
A sütőt 150 fokra előmelegítem.
A túrót, a tejet, a pudingport, vaníliás cukrot a citromlét, a citromhéjat és a 2 tojás sárgáját sima krémmé keverem.
Összekeverem a (beáztatott, majd lecsepegtetett) mazsolát a liszttel.
A tojásfehérjéket habbá verem, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot, amivel tovább verem, amíg a hab egészen keménnyé nem válik.
A lisztes mazsolát és a tojáshabot óvatosan belekeverem a túrókrémbe, majd az egészet szépen belesimítom a tortaformába. A cseresznyével szépen kirakom a tetejét, kicsit bele is nyomkodom.
A tortát az előmelegített sütőben, nagyon lassan megsütöm. A formában hagyom kihűlni.
Figyelj rá - az igazi túrótorta titka
A túrótorta összeesik, ha túl magas hőmérsékleten, hirtelen sütöd. Alacsonyabb hőmérsékleten csak egy kicsit emelkedik meg, és csak kevéssé esik össze.
Tippek:
Tejszínhabbal tálalhatod, de akár fagyival is.
Ezt a tortát akár le is fagyaszthatod. Ilyenkor előbb fagyaszd le, és csak azután csomagold. Fagyasztva 3 hónapig is eltartható!
Meggyel, ribizlivel, szilvával, szinte bármilyen gyümölccsel elkészítheted.
Én általában kettőt, hármat sütök egyszerre, és ha marad, megy a fagyasztóba. Jó kis meglepi, amikor szeptemberben, októberben egy isteni cseresznyés süti kerül az asztalra.